Image

Kada potražiti pomoć

Svako u svom životu doživi teške periode stresa, tuge i očaja, ali nije lako prepoznati kada je potrebno potražiti stručnu pomoć. Oni kojima je, zbog psihičkih problema, profesionalna pomoć najpotrebnija, najmanje i dolaze do nje. Ako čovek ne ume da prepozna sopstveni problem, on sigurno doživljava psihičku patnju, njegovi problemi se produbljuju, a kvalitet života narušava.


Što pre neko potraži pomoć, to će biti jednostavnije da mu se pomogne.

Situacije kada je potrebno potražiti stručnu pomoć:

Osećanja su Vam preterano intenzivna

Preživeli ste traumu i ne možete da prestanete da razmišljate o njoj

Imate neobjašnjive somatske tegobe

Počeli ste da zloupotrebljavate neku naviku da bi savladali situaciju

Na poslu sve više grešite i neproduktivni ste

Nemate volje za aktivnosti u kojima ste nekada uživali

Vaša veza ili brak su sve više ispunjeni svađama i nerazumevanjem

Vaši prijatelji Vam kažu da su zabrinuti za Vas

Osećate se poraženo i beznadežno

Imate promene raspoloženja koje traju nedeljama

Image
Image

Protiv stigme

Stigmatizacija predstavlja obeležavanje, neodobravanje i izolaciju osoba sa mentalnim poremećajima iz društva, što ih povređuje možda još više od same bolesti. Stigma, diskriminacija i zanemarivanje u različitim formama uvek prate osobe sa mentalnim bolestima. Za razliku od osoba koje obole od drugih bolesti, psihijatrijski pacijenti su suočeni sa odbacivanjem i nerazumevanjem. U društvu su obeleženi kao „opasni“, „čudni“, „manje vredni“... Istina je da su kao svi drugi pacijenti, jer oni imaju zdravstveni problem. Dok osobe sa drugim oboljenjima od okoline uglavnom dobijaju utehu, pažnju i razumevanje, osobe sa mentalnim smetnjama bivaju izolovane i društveno žigosane.

Često je okruženje sklono da negira postojanje njihove bolesti, pa ih okarakteriše kao „bezobrazne“, „loše“, „lenje“ i „umišljene“ osobe koje „samo skreću pažnju na sebe“. Sa takvim stavom sredine, mogućnosti za oporavak psihijatrijskih pacijenata i njihov povratak u svakodnevno funkcionisanje su drastično umanjene. Zbog straha od reakcije okoline, mnogi koji boluju ili naslućuju da boluju od neke psihijatrijske bolesti, ne usuđuju se da potraže pomoć, čime zapravo stigmatizuju sami sebe.

Ono što treba da se zna je da je lečenje psihijatrijskih bolesti efikasno, ali se skoro dve trećine osoba ne leči.

Mentalna bolest, kao i bilo koja druga bolest, se ne dešava „tamo nekom“, već može da zadesi svakoga od nas u nekom trenutku života. Mentalna bolest ne sme da izaziva strah, sramotu i zanemarivanje okoline.

© 2016. Psihijatrijska ordinacija dr Bogojević | +381 63 845 87 31 | Šumadijski trg 3/8, Beograd | Banovo brdo (kod opštine Čukarica)